Įvertink
Atgal

Žinok savo kraujospūdį

2021 05 25

Žinok savo kraujospūdį

     Hipertenzija yra dažniausia širdies kraujagyslių liga, pasireiškianti 20-50 % suaugusiųjų išsivysčiusiose šalyse. Sergamumas hipertenzija didėja kartu su amžiumi – apie 50% vyresnių nei 50 metų amžiaus asmenų serga šia liga.

     Daugelis epidemiologinių tyrimų padidėjusį kraujospūdį įvardija kaip išeminės širdies ligos, širdies funkcijų nepakankamo, insulto, inkstų funkcijų nepakankamumo, periferinės arterijų ligos ir skilvelių virpėjimo rizikos veiksnį tiek vyrams tiek moterims. Hipertenzija dažnai būna susijusi su dažnesniu demencijos pasireiškimu.

     Dažniausiai žmogus padidėjusio kraujospūdžio nejaučia, kol jis nepakenkia širdies, kraujagyslių ar inkstų.

    Kai širdis plaka, ji varo kraują į arterijas, taip maitindama audinius. Sistolinis (viršutinis) kraujospūdis rodo, kokia jėga širdis išmeta kraują į arterijas. Diastolinis (apatinis) kraujospūdis rodo, koks yra spaudimas arterijose tarp širdies dūžių.

     Ištyrus apie 1 mln. individų įrodyta, kad tiek mirties dėl širdies ir kraujagyslių ligų, tiek insulto pasireiškimo dažnis laipsniškai kyla, priklausomai nuo padidėjusių arterinių kraujospūdžio reikšmių. Kiekvieną kartą sistoliniam kraujospūdžiui padidėjus 20 mm Hg ar diastoliniam  10 mm Hg, tikimybė mirti nuo širdies kraujagyslių ligų ar insulto padvigubėja.

     Jei Jūsų kraujo spaudimas yra 140/90 mm Hg  ir daugiau, tai jau yra arterinė hipertenzija.

     Hipertenzijos daugeliui galima būtų išvengti:

-         palaikant normalų kūno svorį;

-         vartojant mažiau valgomosios druskos maiste (ne daugiau 5-6 g. per dieną);

-         nepiknaudžiaujant alkoholiu;

-         užsiimant pakankama fizine veikla;

-         skiriant laiko poilsiui.

     Jei nežiūrint šių priemonių , Jūsų kraujospūdis išlieka padidėjęs, Jūsų šeimos gydytojas įvertins Jūsų būklę ir paskirs vaistus.

 

Šeimos gydytojų skyriaus vedėja                                          Nijolė Marčiulionienė

Įvertinimas